Fabrikage | Gabriel Amza, Giorgos Chatzipanagiotis, Alex Todirica, Imre Toth, Erik Kun

Curator: Teodora Talhoș

Fabrikage este o expoziție multimedia, rezultatul unei colaborări între lucrători culturali din cele trei Capitale Culturale Europene 2023 – Asociația Portic (RO), Cultterra (GR) și Csingervölgy Nonprofit Ltd. (HU). Încercând să găsim puncte comune între locațiile și experiențele noastre, am dat peste ceva care a fost acolo tot timpul, chiar în fața ochilor noștri: industriile care au modelat orașele, ecosistemele lor și societățile din jurul lor.

Industriile din aceste zone au o istorie comună: au fost dezvoltate în jurul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, cu orașele și comunitățile crescând treptat în jurul lor. Apoi, în cazul Ungariei și al României, minele și fabricile au căpătat un nou statut pozitiv în timpul regimului socialist, minerii și muncitorii întruchipând idealul proletar al epocii. Începând cu anii 1990 și continuând până în prezent, zonele pline de viață de altădată au început să se degradeze și să se depopuleze din cauza închiderii în masă a minelor și fabricilor și a numeroaselor disponibilizări. Astăzi, viitorul acestor zone cândva înfloritoare este incert.

Expoziția își propune să abordeze în noi moduri patrimoniul industrial și istoria comunităților locale, explorând în același timp modalități de a readuce la viață aceste zone prin artă și cultură. Cele patru poziții artistice sunt prezentate în ordine, din anii 1960 până în 2024, oferind o perspectivă subiectivă asupra unei cronologii complexe.

Fotografiile lui Imre Tóth ne oferă o perspectivă prețioasă, din interior, asupra vieții de zi cu zi a minerilor din Ajka. Fotograf pasionat care a lucrat ca miner în cea mai mare parte a vieții sale, el a surprins momente autentice care oscilează între muncă și timp liber. Alex Todirică, arhitect și fotograf, și-a concentrat atenția asupra relicvelor trecutului industrial socialist din zona Banatului Montan. Fotografiile sale sunt aproape lipsite de prezență umană, surprinzând structuri arhitecturale în descompunere, înghețate în timp. Natura joacă în schimb un rol important, revendicându-și teritoriile după secole de exploatare. În ultimii 10 ani, Gabriel Amza a desfășurat un amplu proiect de cercetare fotografică în Valea Jiului. Proiectul său abordează ambivalența minerului în contextul social românesc. Pe de o parte, revolta minerilor din 1977 a fost un mare act de rezistență împotriva regimului comunist. Pe de altă parte, violența brută pe care minerii au folosit-o împotriva manifestanților din București în timpul mineriadelor de la începutul anilor 1990 nu a fost uitată sau iertată în memoria colectivă. Peisajele și portretele însorite ale lui Giorgos Chatzipanagiotis din orașul său natal Elefsina sunt poate cele mai optimiste abordări din expoziție. El documentează cercul său de prieteni și scena underground de skateboarding, fostele zone industriale servind doar ca fundal pentru un joie de vivre-ul efervescent. Fotografiile sale sunt cele care deschid discuția despre viitorul posibil.

Erik Kun a creat un sunet ambiental pentru a-i ajuta pe vizitatori să se imerseze în atmosfera contemplativă a expoziției.

Proiectul este implementat de:

Asociația Portic (RO) este o organizație care prin proiectele sale promovează educația indiferent de vârstă, arhitectura sustenabilă și creșterea gradului de implicare comunitară.

Cultterra (GR) este o grupare de tineret din regiunea Thriasio cu sediul în Elefsina. Alcătuită în 2019 cu susținerea Eleusis European Capital of Culture 2023, echipa a creat cadrul pentru amplificarea vocilor tinerilor din oraș. Este un loc pentru reflecție, sprijin, schimb de opinii și idei, cu – și pentru – tineretul local.

Csingervölgy Nonprofit Ltd. (HU) este o organizație a municipalității din Ajka din 2019 care se ocupă de promovarea orașului și împrejurimilor pentru protejarea identității culturale și a patrimoniului. În ultimii ani au alcătuit planuri de dezvoltare locală și turistică concentrate pe patrimoniul intelectual și industrial existent în zonă prin transformarea lui în scena pentru artiști și evenimente locale.

Fabrikage este un proiect finanțat de Cultural Management Academy (CMA) 2023.

CMA 2023 este un proiect realizat de EUNIC România în parteneriat cu EUNIC Grecia, EUNIC Ungaria și Capitalele Europene ale Culturii 2023: Timișoara (România), Elefsina/Eleusis (Grecia) și Veszprém-Balaton (Ungaria). EUNIC – European Union National Institutes for Culture – este rețeaua europeană a institutelor și organizațiilor culturale naționale, cu 36 de membri din toate cele 27 de state membre ale UE.

Eveniment organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiectul face parte din Programul Cultural Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Cultural Management Academy este un eveniment asociat la Power Station, componenta Programului Cultural Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” dedicată dezvoltării capacităților sectorului cultural.


Posted

in

,

by

Tags: